Beleidsplan Acquoy 2021 - 2025 Beleidsplan Acquoy 2021 - 2025

Voor alles en in al ons handelen richten wij ons op God. Als gemeenschap maken we deel uit van Zijn Koninkrijk. Geïnspireerd door de Heilige Geest mogen wij hieraan meebouwen met behulp van Zijn kracht en liefde. Hierbij is Jezus Christus onze hoop en ons voorbeeld. Als gemeente streven we er naar om een oecumenisch-apostolair en diaconale gemeenschap te zijn; naast de externe gerichtheid die dit met zich mee brengt, is er een sterk verlangen om de onderlinge gemeenschap te versterken. Herkend wordt dat de wijze waarop een kerkelijke gemeente zich huisvest, een bijdrage kan leveren aan de doelstellingen.
Met het oog op deze uitgangspunten, stelt de kerkenraad, na raadpleging van de gemeente, het volgende beleidsplan vast voor de jaren 2021-2025. Kerkenraad en taakgroepen dienen te bevorderen dat de functie van de zondagse eredienst en andere vieringen in onze gemeente wordt versterkt. Hoewel wordt erkend dat samen kerk zijn ook, en soms met name, gestalte krijgt in andere activiteiten dan die op zondag, dient de aandacht voor vieren en leren rondom het Woord te worden versterkt. Versterking van de samenkomst in en rondom de eredienst, zal moeten leiden tot een groter gevoel van warmte en saamhorigheid in onze pluriforme gemeente.

De gemeente van Acquoy (i.e. gemeenteleden samen met de ambtsdragers) zal zich er voor inzetten de onderlinge zorg en het onderlinge gesprek te bevorderen. Onderling pastoraat is niet voorbehouden aan de taakgroep of ouderlingen die pastoraat als eerste opdracht heeft, maar een taak van de gehele gemeente.
Doel is de versterking van de gemeenschap die dan vanuit die kracht beter in staat is haar taak in de kerk en de wereld te vervullen. Bij aan te stellen medewerkers (zowel beroepskrachten als vrijwilligers) wordt gelet op het vermogen om mensen te binden.
Verscheidenheid van kwaliteiten in het team dient er toe te leiden dat aan sommige taken in de gemeente specifiek aandacht geschonken kan worden.

In alle aandachtsvelden en werkvormen die daarvoor gelegenheid bieden, zal samenwerking worden nagestreefd met anderen. Dit kan zowel zijn samenwerking met zustergemeenten in de PKN (plaatselijk of regionaal), maar steeds zal ook gezocht worden naar mogelijkheden om in oecumenisch verband zinvol samen te werken. De samenwerking is geen doel op zich, maar dient ter versterking van de (te ondernemen) activiteiten; voorkomen van dubbel werk, van elkaar leren en elkaar versterken zijn daarbij sleutelwoorden.

De wijze waarop de gemeente is gehuisvest is een doel op zich en dient ondersteunend te zijn aan de wijze waarop we gemeente willen zijn. Bij alle uitvoering van beleid is goed rentmeesterschap steeds uitgangspunt. In alle activiteiten dient er voor te worden zorggedragen, dat we ook in de toekomst samen gemeente kunnen zijn. Die gemeenschap wil staan in dienst van God. Het zoeken naar Hem en Zijn Waarheid zal steeds plaats moeten vinden.

Om aan deze bovengenoemde kaders gestalte te geven, wordt nader aangegeven hoe deze de komende vier jaar vanuit de werkvelden binnen onze gemeente vorm kunnen krijgen.

Het streven naar een oecumenisch-apostolaire en diaconale gemeenschap

Hieronder wordt verstaan: de kerk is er voor anderen, en richt zich naar buiten op de wereld.Kernwoorden hierbij zijn: openheid, gastvrijheid, dienstbaarheid en solidariteit. Dit wordt binnen onze gemeente met name vorm gegeven middels het werk van het College van Diakenen. Naast alle lopende activiteiten zal het werk de komende vier jaar verder gestalte gegeven worden. Het College van Diakenen zal dit doen d.m.v.:

  • Het onderzoeken in hoeverre de individuele hulpverlening in breder interkerkelijk verband opgezet kan worden.
  • Het creëren van een duidelijk gezicht van het College van Diakenen naar buiten toe.
  • Het onder de aandacht brengen van bepaalde ‘maatschappelijke’ groepen binnen onze gemeente.
  • Het blijvend focussen van de aandacht op de diaconale werkzaamheden binnen onze gemeente met daarbij ook een duidelijk oog voor de pastorale aspecten.

Versterking van de zondagse eredienst en andere vieringen in onze gemeente

De kerkenraad draagt direct of indirect bij aan onze erediensten en andere vieringen. Er zal gekeken worden naar de mogelijkheid of een kleine groep vrijwilligers (nader te noemen als taakgroep Eredienst) de erediensten nader gestalte zal kunnen geven. Om bovenstaande tot uiting te laten komen kan in de taakgroep Eredienst de komende vier jaar gewerkt worden aan:
  • Het zo goed mogelijk op orde brengen van de regelzaken, zodat er tijd en ruimte komt om zich meer bezig te houden met liturgie / vieren en beleven;
  • Openstaan voor samenwerking met anderen, bijv. de contacten met de RK-parochie; • Een open gemeente zijn;
  • Het zich laten inspireren door anderen, bijv. andere kerken / geloofsgemeenschappen.
  • Onderzoeken en kennis nemen van andere vormen van vieringen voor jong en oud en eventueel veranderingen doorvoeren.
  • Enkele malen per jaar houden van vieringen met koor en/of muziek.

Versterking van de gemeenschap

De taakgroep Pastoraat heeft bij de interne versterking van onze gemeenschap een belangrijke taak, en formuleert haar doel als volgt: De taakgroep ziet pastoraat als een taak van iedere gelovige. Ze wil ertoe bijdragen het onderlinge pastoraat in de gemeente als aandacht voor elkaars leven en geloof te stimuleren. Ouderlingen en predikanten hebben in deze zorg een bijzondere verantwoordelijkheid en deskundigheid. De taakgroep ziet het als haar taak om het onderlinge pastoraat in de gemeente te stimuleren en bijzondere aandacht te geven aan mensen die extra zorg behoeven. Voor de periode 2021-2025 is de betrokkenheid van gemeenteleden in de leeftijdscategorie 30 - 60 jaar een belangrijk aandachtspunt. Deze groep zal in deze periode ook intensiever worden bezocht. Bij de opening van het nieuwe seizoenswerk wordt in het najaar in het startweekend een maaltijd gehouden met daaropvolgend een thema behandeld.

De taakgroep Jeugdwerk sluit met haar werkzaamheden aan bij de versterking van de interne gemeenschap, en wil haar rol de komende vier jaar op de volgende manier vorm geven:
  • Coördineren, organiseren en stimuleren van activiteiten voor de jeugd.
  • Eigentijdse PR activiteiten om de jeugd binnen de Gemeente zichtbaar te houden.
  • Betrekken van jonge ouders bij het werk van het jeugdwerk.
Om de positie van jeugd en jongeren binnen onze gemeenschap verder te versterken en in te bedden, zal er in nauw contact met hen bekeken worden wat hun behoeften en ideeën zijn t.a.v. kerk, geloof en het ‘samen gemeente zijn’. Nadat hierover een duidelijk beeld gevormd is, zal dit zijn beslag krijgen middels implementatie in het beleid (en de uitvoering hiervan) binnen onze gemeente. De taakgroepen werken bij dit onderzoek nauw samen.

De taakgroep Ouderenzorg sluit met haar werkzaamheden aan bij de versterking van de interne gemeenschap en wil in de komende vier jaar werken aan:
  • Het initiëren en uitvoeren van initiatieven voor gemeentevorming, opdat gemeenteleden een goed contact met elkaar hebben en meer inzicht krijgen op het gemeentewerk.
  • Het zichtbaarder maken van onze kerkelijke gemeente, zodat de gemeente in Acquoy ook een duidelijke identiteit krijgt.
  • Het organiseren van de jaarlijkse kerstviering voor ouderen.
De taakgroep Bloemenzorg
  • Het zorg dragen van een rooster van deelnemers.
  • Het organiseren van de bloemen in de erediensten.
  • Het wegbrengen van de bloemen naar de betreffende gemeenteleden en een betekenisvolle band vormen tussen de bezochte mensen en de kerkelijke gemeente.
De taakgroep Vorming en Toerusting formuleert haar doel als volgt: het (doen) organiseren van allerlei activiteiten op het gebied van vorming en toerusting, om zo:
  • Mensen te activeren om bezig te zijn met de eigen geloofsbeleving.
  • Mensen elkaar te laten ontmoeten rond geloofs- en zingevingvragen In de praktijk betekent dit dat mensen de gelegenheid wordt geboden om in groepsverband bezig te zijn met geloof, kerk en/of maatschappij.
Zo zijn er activiteiten gericht op een doelgroep (bv. catechisanten, ouders van jonge kinderen) en activiteiten die een bepaald thema behandelen. Willen wij een levende gemeente van Christus zijn, dan zullen wij ook een lerende gemeente moeten zijn. Er zijn een aantal ontwikkelingen gaande:
  • Meer kerkelijke activiteiten neigen naar een concentratie op zondag, rond de dienst.
  • Vorming en toerusting is bij uitstek een taak die goed regionaal kan worden ingevuld. Er wordt meer samenwerking voorzien met de zuster buurtgemeenten en de RK-parochie.

Samenwerking met andere kerken

Dit is op verschillende manieren vervlochten in het werk van alle taakgroepen. In de komende vier jaren zal dit op verschillende manieren worden nagestreefd. Het College van Kerkrentmeesters zal bij dit alles zorgdragen voor goed rentmeesterschap. Zij zal hierbij elke taakgroep zodanig financieel ondersteunen d.m.v. budgetten, binnen de financiële mogelijkheden van de gemeente, dat deze hun werk naar behoren kunnen uitvoeren.

Kerkrentmeesters

Het C.v.K. (College van Kerkrentmeesters) is vanwege zijn geringe omvang in zijn geheel geïntegreerd in de kerkenraad en zijn verantwoordelijk voor het financiële beheer van de roerende en onroerende zaken, uitgezonderd de financiële zaken die tot de diaconie behoren.
Zij laten zich indien nodig bijstaan door deskundigen. De ouderling-kerkrentmeesters doen, in overeenstemming met de kerkorde, geen taak voor wat betreft het pastorale werk, maar het staat hen vrij daar wel aan deel te nemen.

Tijdens de jaarlijkse actie kerkbalans worden de leden benaderd voor hun vrijwillige bijdragen Deze manier van benadering van de leden is inmiddels aardig ingeburgerd , maar de afronding vraagt wel nodige aandacht. Deze bijdragen en de collecten tijdens de diensten bepalen mede dat we de 35% predikantsplaats kunnen blijven handhaven. Het belang ervan moet richting gemeente onderstreept blijven worden.

Het C.v.K. is al vele jaren lid van de vereniging voor kerkrentmeesterlijk beheer in de P.K.N.

Het C.v.K. laat zich bij haar werkzaamheden ondersteunen door:
  • Monumentenwacht t.b.v. het monumentale kerkgebouw. De jaarlijkse inspectie geeft het C.v.K. mede inzicht om eventueel onderhoud uit te voeren.
  • Stichting behoud kerkelijke gebouwen in Gelderland t.b.v. meerjarenplan onderhoud kerkgebouw.
  • Rentmeester Van Gellicum uit Rumpt t.b.v. inning van verpachte percelen land.
Ook bij deze ondersteunende instanties is het van belang dat het C.v.K. nauwlettend toeziet.

Tevens zijn onderhoudscontracten afgesloten voor:
  • Stemming van het orgel.
  • Controle van de bliksembeveiliging
  • Onderhoud centrale verwarming.

Het C.v.K. is zich terdege bewust van de verantwoordelijkheid van haar taak, maar staat er gelukkig niet alleen voor, als zij daarom vragen is er altijd wel een uitgestoken hand die hulp wilt bieden.